Skip to main content

Je bent op vakantie in Earnewâld maar wat nu?

Wij maakten een bucketlist met activiteiten en must see’s van de omgeving. Veel plezier!
Klik op één van de items voor meer informatie.

Verken Nationaal Park De Alde Feanen met sloep, kano, rondvaart of zeilpraam.

Een groot gedeelte van Nationaal Park De Alde Feanen is alleen bereikbaar via het water. Er zijn verschillende sloeproutes uitgezet door het gebied. Speciaal voor kano’s en SUP’s zijn delen van het gebied opengesteld waar geen andere schepen kunnen komen en waar u echt kunt genieten van de schitterende natuur. Ook zijn er regelmatig zeiltochten met zeilpramen en skûtsjes. Schepen die van oudsher een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het gebied.
– Bootverhuur Earnewâld
– Info Rondvaarten
– Kijk in de agenda voor skûtsje en praam tochten

Spot de ‘Big Five’ van Nationaal Park De Alde Feanen.

Je hoeft niet perse naar Afrika om op zoek te gaan naar de “Big Five”. Nationaal Park De Alde Feanen heeft namelijk zijn eigen “Big Five”. Trek er op uit voor een ontmoeting met haar bijzondere bewoners. Lukt het je om ze alle vijf te spotten:
– Aalscholver
– Ree
– Zeearend
– Ooievaar
– Roerdomp
Klik hier voor meer informatie

Maak een selfie met het otterbeeld.

Nadat in 1989 de laatste Otter van Earnewâld was dood gereden, zijn er in 2011 opnieuw meerdere otters uitgezet in Nationaal Park De Alde Feanen. De afgelopen jaren heeft de populatie zich langzaam uitgebreid. De aanwezigheid van deze dieren zijn een kroon op het werk van de natuurbeheerder ‘it Fryske Gea’ Bij de oude sluis staat het Otterbeeld.
Maak een selfie met de otter en plaats hem op sociaal media. Gebruik #earnewald #otterbeeld #aldefeanen

Bewonder de twee kerken met de meest bijzondere preekstoel van Friesland.

De Gereformeerde kerk is gebouwd in 1906. De kerk heeft een heel bijzondere preekstoel in de vorm van de boeg van een skûtsje. Nederlands Hervormde Kerk is gebouwd in 1794, met een preekstoel uit 1699. Hierin is het wapen van Earnewâld, een arend met twee koppen, uitgesneden. Openingstijden en aanvangstijden van de diensten staan aangegeven bij de ingang.

Maak een wandeling door De Alde Feanen of sluit je aan bij een excursie van het Fryske Gea.

Natuurorganisatie It Fryske Gea is eigenaar en beheerder van Nationaal Park De Alde Feanen. Vanuit het bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen voorzien zij bezoekers aan het gebied van alle informatie. Er worden bijna dagelijks excursies georganiseerd.
Klik hier voor meer informatie.

Breng een bezoek aan het kokelhûs, anno 1777, van Jan en Sjut.

Het kleine, sfeervolle museum bevindt zich midden in het dorp Earnewâld. Het (oorspronkelijke) woonhuis werd in 1777 gebouwd door een veenbaas en is sinds 1957 als oudheidkamer te bezichtigen. Tot 1955 woonden hier Jan en Sjut van den Berg. Zij hadden een kruidenierswinkeltje en waren o.a. melkventers. Jan was daarnaast ook wel rietsnijder, scheerbaas, boerenarbeider. Ze hebben ook veel Earnewâldster vloermatten gevlochten van biezen (kokels in het Fries). Daarmee is de naam van dit museum “It Kokelhûs fan Jan en Sjut” verklaard.
Klik hier voor meer informatie.

Leer over de geschiedenis van de skûtsjes in het skûtsjemuseum.

Centraal in dit museum staat het leven van een vroegere generatie zeilschippers, die op skûtsjes voeren. Maar ook de kampioenscompetities van SKS en IFKS van vandaag de dag krijgen volop aandacht. Oude ambachten uit de scheepsbouw zoals smederij en zeilmakerij komen in speciaal ingerichte werkplaatsen aan bod. Aan de kade ligt de Aebelina, het enige nog varende houten skûtsje en pronkjuweel van het museum.
Klik hier voor meer informatie.

Fiets de pontjesroute; een schitterende fietstocht waarbij je vier keer het water oversteekt met een fietspontje.

Je kunt schitterend fietsen in en rondom Nationaal Park De Alde Feanen. Er zijn routes waarbij je verschillende keren met een pontje moet oversteken, je kunt een bezoek brengen aan een uitkijktoren of diverse vogelkijkhutten bezoeken.
Maar je kunt vanuit Earnewâld ook de “Wâlden” verkennen. Dit is een schitterend beschut en boomrijk coulissenlandschap ten noordoosten van Earnewâld. Richting het zuidwesten vind je een open en ongerept oud Fries weidegebied. Mogelijkheden te over!
Klik hier voor meer informatie.

Vaar naar de crashsite uit W.O. II met het herdenkingsmonument van de Lancaster R5682.

September 2017 werd in Nationaal Park De Alde Feanen, de berging van een oud vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog gestart. Het opgegraven vliegtuig en de geschiedenis van haar laatste vlucht heeft een indrukwekkende permanente expositie in het Bezoekerscentrum Nationaal Park De Alde Feanen. Deze expositie is gratis toegankelijk. Op de plek van de crach is een prachtig monument onthuld: De Zwaluwhaven.
Klik hier voor meer informatie.

Lukt het jou een selfie met de drie schaatsmarathon cracks te maken?

Earnewâld is in een echt schaatsdorp, de beschutte waterrijke omgeving leent zich in de winter uitstekend voor het schaatsen op natuurijs. Als het ijs sterk genoeg is organiseert het dorp één van de natuurijsklassiekers. Ter ere hiervan is er het Ridersbeeld. ‘Riders’ is Fries voor schaatsers. Met drie winnaars van de natuurijs klassieker de “100 fan Earnewald” achter elkaar aan schaatsend, drijft dit kunstwerk op het water tegenover de haven.
Maak een selfie met het schaatsbeeld en plaats het op social media. Gebruik #earnewald #schaatsbeeld #aldefeanen.