Skip to main content

Ontdek Nationaal Park De Alde Feanen!

 
 
 
 

De Alde Feanen is de Friese naam voor De Oude Venen. Eeuwenoud veen speelt de hoofdrol in de geschiedenis van dit schitterende gebied. Meren, petgaten, stripen, rietlanden, veenplassen, ruigten, struwelen, moerasbossen en uitgestrekte hooilanden. Een prachtig, tot natuur verworden cultuurlandschap met als pronkjuweel één van de grootste moerasgebieden in West-Europa van maar liefst 4.000 hectare. Ooit werd het gebied betiteld als onland waar bewoners een armoedig bestaan leiden. In de loop der eeuwen is het onder invloed van de mens herschapen tot dit unieke landschap. Nationaal Park De Alde Feanen in het hart van Friesland heeft een grote verscheidenheid aan landschapstypen met een enorme rijkdom aan planten en dieren.

Het afwisselende natuurgebied geeft door de uitgestrektheid en de bijna vrije horizon een impressie van het Friese landschap uit vroeger tijden. Het gebied telt meer dan 100 soorten broedvogels en ruim 450 soorten planten. Er is gelukkig ook genoeg ruimte voor de mens want mens en natuur gaan prima samen in De Alde Feanen. Wandelend, fietsend, maar vooral varend is dit natuurgebied prachtig te verkennen. ‘Kijken met andere ogen” kan overal, maar zeker vanuit de zeven vogelkijkhutten en twee uitkijktorens. Met een beetje geluk kunt u hier o.a. de zeearend, de visarend of het prachtige ijsvogeltje spotten.

Om u optimaal te kunnen laten genieten van Nationaal Park de Alde Feanen vind u op deze website alle informatie over alle wandel, fiets, vaar en kano & supmogelijkheden die dit schitterende gebied u biedt. Beschikt u over een mobiele telefoon met internet dan verwijzen u graag naar onze wandel, fiets & vaarapp. Op deze manier bent u verzekerd van de mooiste routes en vind u daarbij alle relevante informatie over bijvoorbeeld vaartijden van fietspontjes, vogelkijkhutten of wetenswaardigheden.

Uiteraard kunt u voor alle informatie over Nationaal Park De Alde Feanen ook terecht in het bezoekerscentrum. Vanuit het bezoekerscentrum worden ook een groot aantal excursies georganiseerd in het gebied.